lördag 28 februari 2009

Jaisalmer, okenstaden

Jaisalmer skulle enligt min gudiebok vara som att befinna sig i boken tusen och en natt. En riktig saga alltsa. En beskrivning som kanske var att ta i, och annu ett bevis pa att forvantningar inte ar en bra sak. Da man ofta har for hoga frovantningar vilket jag hade detta fallet.
Jaisalmer ar dock en mycket trevlig stad mitt ute i den indiska oknen nara den pakistanska gransen.
Vi kom dit med natt taget och efter den spannande resan med taget. Enkelt hitts vi ett hotell dar jag tillsammans med Rasmus och Joe(Australiesaren). Sedan gav vi oss ut i Jaisalmer for att finna en Kamel Safari. Kamel Safari ar en av huvudanledningar till varfor turister aker till jaisalmer det finns dock olika prisklasser allt fran 400 till 1500 rupies. Vi ville fa det sa billigt som mojligt men anda fa det som man brukar fa pa de billigare varianterna. Darfor begav vi oss ut for att finna den billigaste kamel safarin och jamfora priser. Vi traffade tillslut pa Kirta, en kamel agare som var nere pa stan for att ragga kunder till sin kamelsafari. Vi lyckades fa ett bra pris 350 rupies per dag, och da ingick en egen kamel,kamelforare, mat, alltsa chapties(runda brod som man ater i Indien) med veg rora samt filter att sova pa under stjarnorna. Vi ville dock ha fler an bara os tre sa vi begav oss ut i Jaisalmer igen. Dar lyckades vi ragga upp tLeon, Ronja och Johanna fran Tyskland. Sa vi blev tillslut 6st som dagen efter red ut i oknen pa vara kameler.

Det var en mycket trevlig tur och kamelforarna var mycket snalla mot oss och lagade mycket god mat. Dock far man valdigt ont i hacken av att rida kamel i tre dagar hade lite svart att ga nar jag precis klivit av.
Det basta under hela kamelsafarin var nog dock att sla lager vid en Sanddyn, ata god mat och sjunga med vara kamelforare samtidigt som Leon och Rasmus spela trumma respektive flojt. Att sedan badda en liten badd i sanden och sakta slummra in under den stora stjarn himmeln ovanfor aven, var ett avslut pa dagarna som var fantastisk.

Kirta han som hade hand om kamelerna hade forst lovat oss att nar vi var efter tre dagar var fardiga med var kameltur skulle vi fa aka Jeep tillbaka till Jaisalmer. Nagot som han andra och vi skulle istallet fa aka med den lokala bussen. Vi blev avslappta av vara kamelforare vid vagen mitt ute i oknen for att vanta pa bussen. Kirta hade sagt att vi endast skulle behova vanta i 20 min innan bussen kom. Det tog nastan 2 timmar innan den kom, vilket gjorde att vi alla inte var sa glada pa denna Kirta. Vantan vagdes dock upp av att vi fick aka pa taket av bussen. Lata viden svepa igenom haret medans man sakta sag hur solen gick ner vid horisonten fantastiskt, och helt klart den basta bussresan vi gjort hittils.

Sa efter 3 dagar i oknen var det skont att komma tillbaka, vi stannade i Jaisalmer ytterligare tva natter och under dessa dagar blev det en del shopping, samt besokta vi Jaisalmer Fort och Havelis, som ar valdigt vackra handelshus fran 1700-talet.

Det kandes svart att lamna lugna Jaisalmer for New Delhi. Da vi hort sa mycket daligt om Delhi, men vi hoppa pa taget i hopp om att vara forvantningar var sa sankta i baten, sa att vi skulle bli positivt overraskade.

/// Philip

Ps: Bilder kommer

2 kommentarer:

  1. Tur att man kan läsa lite på din blogg så att man vet att ni lever. Min son Romanförfattaren tar något mer tid på sig. Låter som en härlig ökentur!
    Kram Helén

    SvaraRadera
  2. Ja du Phille man brukar säga att man blir en erfarenhet rikare, men i ditt fall kan man nog säga att du blivit många erfarenheter rikare. Hur var det att rida kamel. Lite gungigt och skumpigt kan jag tro. Ha det så bra kram Gerd

    SvaraRadera