lördag 28 februari 2009

Delhi sista anhalten, en mycket positiv overraskning

Da har jag gjort min sista tagresa for denna gangen i Indien och natt min sista stad i Indien. Kanns lite konstigt att jag ska lamna Indien den 3 mars, vilket ar snart. Det kanns ocksa bra eftersom jag ska aka till Thailand och traffa Amelie, vilket jag har langtat efter sedan jag kom till Indien for tva manader sedan.
Alla vi traffat under resans gang, har sagt att Delhi ar en trakig Stad och att de inte kunde forsta hur vi kunde valja att stanna dar 4 natter. Det var rikitgt roligt att bli positivt overraskad, Delhi ar en fantastisk stad. Ingen smog over huvudtaget, en mycket bra tunnelbana och man kan valja om man vill ha vasterlandsk storstad eller myllrande Indiskt storstad beroende pa vilken del man aker till.
Vi valda att bo nara Connaught place, vilket ar det centrala Delhi dar alla vasterlandska butiker finns och det kanns verkligen som vilken Europeisk stad som helst. Vi bor pa en lugn sidogata, dar vi kan ata en billig frukost precis bredvid vart hotell. For 40 rupies far man en mycket god frukost och for 60 rupies en kanon middag, man blir mycket matt.
Det ar valdigt latt att ta sig runt i Delhi pa grund av den nya tunnelbanan, som ar betydligt finare an t.ex. Stockholm. Den tar en till de flesta platser enkelt och billigt 8 rupies.
Darfor har vi anvandt den nar vi besokt servardigheter sa som India Gate, Old Delhi, Roda fortet och parlaments byggnaden.
Det har verkligen varit kanon att spendera de sista dagarna har.
Har aven blivit en del shopping bade presenter och en del till mig sjalv. Huvudanledningen till varfor vi akte till Delhi nagra dagar tidigare an planerat. Var for att jag skulle ha tid att finna ett par glassogon. Det tog lite tid att finna en bra butik for detta i Delhi och jag var runt i olika kvarter for att finna en optiker. Tillslut hitta jag en ratt nara vart hotel. Denna optiker sag ut som vilken optiker som helst. Jag kom att spendera hela 2000 kroner i denna butik. For er som har glasogon vet ni att detta inte ar mycket pengar att lagga nar man ar hos optikern. For dessa 2000 kroner fick jag foljande:

1. Ett par Ted Baker glasogon
2. Ett par Ray Ban solglasogon med slipade glas i
3. Ett par vanliga solglasogon
4. 6 manaders kontaktlinser

Helt sanslost billigt, jag kan inte forsta hur det kan vara sa billigt med riktiga markes glasogon, varje gang jag tanker pa vad det hade kostat i Sverige far jag ett stort leende i mitt ansikte.
Darfor ar ett mycket bra tips ska ni till Indien passa pa att skaffa ett par nya brillor for det ar sa billigt.

Nasta gang jag skriver, kommer jag befinna mig i Thailand, men jag kommer att sakna Indien. Under dessa 8 veckorna har jag endast sett lite av Indien, bara nuddat ytan. Jag kommer att komma tillbaka, darfor det ar ett fantastiskt land med fantastiska manniskor.

I now continue wy walk into the wild

//Philip

Jaisalmer, okenstaden

Jaisalmer skulle enligt min gudiebok vara som att befinna sig i boken tusen och en natt. En riktig saga alltsa. En beskrivning som kanske var att ta i, och annu ett bevis pa att forvantningar inte ar en bra sak. Da man ofta har for hoga frovantningar vilket jag hade detta fallet.
Jaisalmer ar dock en mycket trevlig stad mitt ute i den indiska oknen nara den pakistanska gransen.
Vi kom dit med natt taget och efter den spannande resan med taget. Enkelt hitts vi ett hotell dar jag tillsammans med Rasmus och Joe(Australiesaren). Sedan gav vi oss ut i Jaisalmer for att finna en Kamel Safari. Kamel Safari ar en av huvudanledningar till varfor turister aker till jaisalmer det finns dock olika prisklasser allt fran 400 till 1500 rupies. Vi ville fa det sa billigt som mojligt men anda fa det som man brukar fa pa de billigare varianterna. Darfor begav vi oss ut for att finna den billigaste kamel safarin och jamfora priser. Vi traffade tillslut pa Kirta, en kamel agare som var nere pa stan for att ragga kunder till sin kamelsafari. Vi lyckades fa ett bra pris 350 rupies per dag, och da ingick en egen kamel,kamelforare, mat, alltsa chapties(runda brod som man ater i Indien) med veg rora samt filter att sova pa under stjarnorna. Vi ville dock ha fler an bara os tre sa vi begav oss ut i Jaisalmer igen. Dar lyckades vi ragga upp tLeon, Ronja och Johanna fran Tyskland. Sa vi blev tillslut 6st som dagen efter red ut i oknen pa vara kameler.

Det var en mycket trevlig tur och kamelforarna var mycket snalla mot oss och lagade mycket god mat. Dock far man valdigt ont i hacken av att rida kamel i tre dagar hade lite svart att ga nar jag precis klivit av.
Det basta under hela kamelsafarin var nog dock att sla lager vid en Sanddyn, ata god mat och sjunga med vara kamelforare samtidigt som Leon och Rasmus spela trumma respektive flojt. Att sedan badda en liten badd i sanden och sakta slummra in under den stora stjarn himmeln ovanfor aven, var ett avslut pa dagarna som var fantastisk.

Kirta han som hade hand om kamelerna hade forst lovat oss att nar vi var efter tre dagar var fardiga med var kameltur skulle vi fa aka Jeep tillbaka till Jaisalmer. Nagot som han andra och vi skulle istallet fa aka med den lokala bussen. Vi blev avslappta av vara kamelforare vid vagen mitt ute i oknen for att vanta pa bussen. Kirta hade sagt att vi endast skulle behova vanta i 20 min innan bussen kom. Det tog nastan 2 timmar innan den kom, vilket gjorde att vi alla inte var sa glada pa denna Kirta. Vantan vagdes dock upp av att vi fick aka pa taket av bussen. Lata viden svepa igenom haret medans man sakta sag hur solen gick ner vid horisonten fantastiskt, och helt klart den basta bussresan vi gjort hittils.

Sa efter 3 dagar i oknen var det skont att komma tillbaka, vi stannade i Jaisalmer ytterligare tva natter och under dessa dagar blev det en del shopping, samt besokta vi Jaisalmer Fort och Havelis, som ar valdigt vackra handelshus fran 1700-talet.

Det kandes svart att lamna lugna Jaisalmer for New Delhi. Da vi hort sa mycket daligt om Delhi, men vi hoppa pa taget i hopp om att vara forvantningar var sa sankta i baten, sa att vi skulle bli positivt overraskade.

/// Philip

Ps: Bilder kommer

onsdag 25 februari 2009

Jodhpur en mellanlandnig

Efter att Rasmus frisknat till tog vi bussen fran Pushkar till Jodhpur. For att gora en mellanlanding innan vi tog oss till Jaisalmer som var vart huvudmal. Jodhphur visade sig att vara en mycket trevlig stad med ett fantastiskt fort.
Pa bussen traffa vi Joe, en Australiensare med stort ljustskagg. Vi tog in pa ett trevligt hotell med en hotel manager som var lite speciell. Vi blev vakta pa morgonen av att han knackade pa dorren, da visade sig att han ville ta varm vatten fran oss, eftersom vi tydligen var det enda rummet med varm vatten som han kunde fa tag i. Han fick ta vatten och efter detta var han mycket tacksam och han nastan skamdes over att han hade varit tvungen att ta vatten av oss. Typiskt Indien de vill verkligen gora sa att man kanner sig bekvam och nar de gor nagot som kan fa en att kanna sig obekvam gor de allt fort att vaga upp det.

Efter denna morgon handelse begav vi oss upp till det stora fortet tillsammans med Joe. Har gick vi en audiotour som var riktigt bra och intressant. Fick veta valdigt mycket om fortets historia och om de Marahadjor som levt dar genom aren.

Men som sagt var Jodhpur bara en mellanlandning. Direkt nar vi kom till Jodhpur gick vi for att boka en sleepers biljett, de biljetter vi akt tag med, dock fanns det inga biljetter kvar sa vi bestamnde oss for att aka oreserverat till Jaisalmer.
Klockan 2300 klev vi pa taget och da var alla platser redan upptagna, vilket resulterade i att jag och Rasmus la oss uppe pa bagagehyllan. Ett rent aventyr i sig att ligga uppe pa detta smala utrymme och det kandes som att man skulle ramla ner konstant. Som tur var efter halv resan blev det tva liggplatser lediga och vi kunde sova lite battre de sista 3 timmar till Jaisalmer..

This is the the real the desert.

//Philip

onsdag 18 februari 2009

Jaipur, Pushkar och Sjukdom

Befinner mig nu fortfarande i Pushkar, da jag igentligen enligt de forsta planerna skulle befinna mig i Jodhpur vi denna tiden. Detta pa grund av att Rasmus fick magproblem inatt, vilket gjorde att det inte hade gatt att aka 5 timmar pa taget, da han behovde ga pa toa var 30 minut.

Tankte dock borja med att beratta om Jaipur och vara aventyr dar. Vi traffade Chris som forstas var britt, inget ont om britter, men ni kanske borjar se ett monster, vi traffar bara britter nastan. Chris reste tillsammans med Martha och de samt Alon checkade in pa samma hotel i Jaipur. Vi spenderar tva harliga dagar i Jaipur. Vi har fortsatte att besoka olika servardigheter, och i Jaipur gjorde vi detta med hjalp av Samir, var riksha forare. Vi akte med honom pa tva heldagar runt om Jaipur och besokte olika tempel. Forsta dagen besokte vi Ap-templet, dar kunde man komma aporna riktigt nara och en fantastisk utsikt over Jaipur. Dag tva akte vi ut till Amber fort och Tiger fort som lag 10 km utanfor staden, i Amber fort holl de pa att spela in en bollywood film, sa vi hamna mitt i inspelningen och minglade runt med alla de indiska statiserna och gick runt och kolla pa de kulliser de byggt. Valdigt rolig upplevelse som man inte var beredd pa.

Efter tva dagar var det dags for oss att rora oss fran Jaipur och tillsammans med Chris och Alon tog vi taget till Pushkar, den heliga staden. Skulle vilja kalla det en liten stad, den lugnaste platsen vi varit pa sen de sma stranderna. Har finns inga Rikshas och inte mycket trafik heller. Pushkar ar aven en valdigt billig stad och jag betallar 75 rupies for ett dubbelrum med Rasmus, och vi har varm dusch och egen toalett. Sa har har vi da spenderat snart 4 natter, och det har varit skont att ta det lugnt efter de dagarna i de storre staderna.

Vi har ocksa blivit ordentligt sjuka for forsta gangen, det borjade med att Rasmus blev riktigt dalig dagen vi skulle aka till Pushkar, vi fick leda honom pa taget och framtill hotellet. Han blev bra efter att vilat upp sig under en dag. Dagen efter honom blir istallet jag ordentligt sjuk med feber och diarre. Sa aven jag blev ordentligt sjuk men med en dags vila, gjorde susen och jag ar pa benen nu igen.

Sa det tog 6 veckor innan nagon av oss blev ordentligt sjuka, vilket vi far vara nojda med, jag trodde att vi skulle bli sjuka mycket tidigare. I alla fall bar det av till Jodhpur imorgon, vilket bara blir for en dag, eftersom vi ska till Jaisalmer, okenstaden, och rida ut i oknen pa kameler.

Into the Desert

/// Philip

onsdag 11 februari 2009

Agra och Taj Mahal

Dags att skriva nagra rader till. Ingen Bibel blir det idag, som Rasmus haller pa med just nu. Kolla in hans blogg forsten om ni inte ha gjort, det ligger en lank till hoger.
Har nu forflyttat mig in i Rajhastan och Jaipur som ar dess huvudstad. Inte hunnit att se sa mycket av staden dock, da vart tag hit var forsent med 4 timmar. Skulle igentligen lamnat Agra klockan 0600 imorse och varit har runt tolv men blev sa att vi kom hit vid fyra istallet.
Sa imorgon kommer vi nog att hyra en Riksha tillsammans med Rasmus polare Alon, som kom ner till Agra igar och hangde med oss ner till Jaipur. Kommer bli najs att kunna aka runder lita var man vill och se pa de servardheter som finns har i Jaipur. Vi kommer att kunna kora runt med Rikshan sjalva, vilket kommer att bli spannande. Hehe.

Vi har alltsa borjat ett helt annan del av resan nu. Vi har nog redan sett mer sevardheter nu pa tva dagar i Agra an vi gjort under hela resan.
Igar var vi och sag pa Taj Mahal, det var sjukt dyrt dock 750 ruppar, pa ett brade. Men det var vart det, gick upp tidigt och fick se solen ga upp over Taj och nu har man ytterliggare ett av de sju underverken att pricka av pa min lista.

Dags att rora pa sig nu. Men det kommer fler uppdateringar framover medan vi ror oss langre in i oken delstaten.


/// Philip

måndag 9 februari 2009

Bilder The Backwaters









280 mil och 46 timmar senare

Sa var da framme i Agra efter den langa tag resan. Det var faktiskt inte sa farligt som jag trodde att det skulle vara. Maten kom till en, sa man behovde inte gora sa mycket. Man kan doda tiden latt med en bra bok och varva det med att sova.
Detta var aven forsta gangen som vi bara hade indier i var avdelning av taget, vilket var intressant eftersom man kom dom verkligen nara in pa. Det var alltsa helt okej, att for det priset 100 svenska kroner kunna ta sig sa har langt. Tar garna taget igen, tror att det ar ett av de battre ressatten i Indien sa lange man har tid. Far se valdigt mycket natur med.

Det har dock blivit en liten kold chock att komma hit, fortfarande varmt pa dagen, men den varma vinden har forsvunnit, och bytats ut mot en mer kylig variant. Roligt ocksa att de kryllar av apor overallt, forsta vi sag pa tagstationen var massa apor som hoppade rundor pa taken. Aven i det omrade som vi bor i ar det apor i traden. Vi lyckades aven fa tag i ett rum och ahr for forsta gangen varm vatten dusch. Det var helt fantatiskt att for forsta gangen pa 1 manad och efter den langa tag resan fa kanna varmt vatten porla ner for ens ansikte. Riktigt skont.

Sa nu blir det lite tourist grejer har i tva dagar. Blir att se Taj Mahal fran alla dess vinklar. Sen bar det av till Jaipur och resten av Rahjastan.

Slanger upp lite bilder ovan ocksa, har bra internet uppkoppling har. Nedan foljer nagra bilder fran tag resan.

// Philip

fredag 6 februari 2009

Varkala och strand liv med stort S

Idag ar sista dagen i Varkala, imorgon gor vi en hel omvandning, vi aker fran Varkala till Agra och Taj Mahal. Detta med ett tag som tar runt 50 timmar. Det kommer bli ett aventyr. Vissa tror att vi ar knappa att vi gor denna fard. Dock var det tvunget eftersom jag ville koma upp till Rajhastan och ha lite tid att spendera dar innan det bar av till Bangkok och Amelie 3 Mars

Det kanns dock lite konstigt att det inte kommer bli strand pa tre veckor. Fasst jag vet att om jag varit hemma sa hade ajg inte haft strand forens om 4 manader, sa man ska inte klaga kanske.
Veckan har i Varkala har varit kanon, traffat sa himla snalla och trevliga manniskor. Var ratt lustigt for vi har traffat manga som vi traffat pa andra platser under resansgang. Nagra fran Palolem, nagra fran Gokarna och nagra fran Kochin.

Vi kom ner till Varkala fran Kollam med Buss. En intressant bussfard och man undrar som passagerare hur chaffisen undviker att inte krocka. Det ar som att aka berg och dalbana fasst mycket billigare an Liseberg.
Nar vi kom ner till Varkala fick vi tag i ett rum som lag lite off, men vi lyckades redan forsta kvallen att bli vanner med nagra som jobbade pa en Restaurang, sa dagen efter flyttade vi upp till ett rikitgit fint rum bakom denna restaurangen och vi betalar 20kr per person for det sa, vi ar nojda.

Har i Varkala har vi aven traffat Viktor som Rasmus kanner fran Helsingborg. Han kom till Varkala nagra dagar innan oss, och vi stotte pa honom pa stranden har. Trevligt sallkskap och faktiskt valdigt skont att hora lite svenska fran nagon med skansk dialekt.
Genom honom traffa vi Stu och Pam, korta och bra namn. De kom fran Irland och hade rest i 4 mander och skulle resa i 15 manader till. Bland de trevligaste manniskorna vi traffat sa enkla att umgas med. Aven Serena och Tom fran Storbrtittanien respektive Usa traffade vi forst pa baten mellan Allepey och Kollam. Aven de kom in i det umganget vi haft har under veckan.
Samt Kevin och Claire aven de fran Strobrittanien, ett par som vi traffade redan i Kochin, nar vi skulle handla lite klader och da stod vi och pratade med dem en stund. Sedan stotter vi pa dem har igen. Kevin haller pa mycket med firepois och eldstavar precis som Rasmus sa de har haft mycket utbyte och forhoppningsvis har Rasmus lart sig nagra nya trick.
Sa hela detta ganget plus nagra till har vi spenderat tid har i underbara Varkala. Dar alla Restauranger ligger pa en klippa och man har en fantastisk utsikt utover havet. Ett kanon stalle precis som alla andra platser vi besokt jag slutar aldrig att bli imponerad av Indien.

Har har ocksa varit lite mer happening pa kvallarna an tidigare med live music, vilket aven det har varit mycket trevligt.

Sa det ar med blandade kanslor som vi nu lamnar Varkala. Det har varit en fantastisk tid, men nu bar det av till de norra delarna. Dar vi hort att vi ska fa se det, som ar Indien. Det ska bli intressant att fa se Taj Mahal och aven Rajhastan med alla dess tempel.

Sa nasta uppdatering blir nog efter var langa tagfard. Forhoppningsvis ska vi finna ett battre internet cafe sa jag kan ladda upp bilder, som verkligen kan forklara hur det ser ut har.

Ni far ta hand om er dar hemma

///Philip