onsdag 8 april 2009

Phnom Phen och Killing fields

Pa Fredag lamna vi Ankor wat och Siem Reap bakom oss och rorde oss soder ut i Kambodja till huvudstaden Phnom Phen. Dar fick vi tag i guesthouse som hade de storsta rummen jag nagonsin bott under hela resan. Det var 5 meter i tak och helt enkelt valdigt stort. Phnom Phen ar den storsta staden i Kambodja vilket marktes, da den var mer busy an vad Siem Reap var.
I Phneom Phen besoker vi S21 som forst var en skola men som under Pol Pots regime under 70-talet gjordes om till ett tortyr fangelse dar 17000 manniskor mordades. Det hade lamnats orort och man kunde titta pa de sangar och de verktyg de anvandt for att tortera fangarna. Valdigt intressant, men ocksa valdigt jobbigt att se alla dessa bilder som tagits pa fangarna. Det var sjukt hemskt. Fick aven bra overblick om hur det hade varit i Kambodja pa 70-talet, vilket var vadigt intressant.
De 17000 kropparna transpoterades sedan ut till en plats lite utanfor Phnom Phen dar de begravdes i massgravar. Denna plats idag kallad Killin Fields akte aven till. Var valdigt svart att forsta hur denna ondska kunde finnas. De hade gjort ett stort monument som var fyllt med kranium fran de kropparna man hittat pa platsen. Fortfarande kom det upp benknoter fran marken. En valdigt hemskt plats.
Dagen efter var det dags for Filip att aka hem efter att ha varit med oss i 2 veckor. Sa vi sa hejda i Phnom Phen och medan han begav sig hemat, akte vi vidare till Sihanoukville som ligger vid kusten. Dar motte vi upp Jocke och Olle, de hade hittat gratis boende i en bar. Dar har vi flyttat in nu och bor i gratis pa loftet, vilket ar helt okej med myggnat och allt. Vi kommer nog att stanna har i nagra dagar till eftersom att det blir billigt att leva har. Till helgen ska vi dock rora oss mot Vietnam for att ta oss over dar i borjan av nasta vecka.

Glad Pask pa er dar hemma!
/// Philip

1 kommentar:

  1. Hej Philip! Jag kan inte nog berömma dig för dina fina berättelser. Du skildrar din resa så man känner sig nästan delaktig. Hoppas du mår bra. Var rädd om dig och Glad Påsk själv.
    Kram Gerd

    SvaraRadera