torsdag 16 april 2009

En natt pa Mekong floden och sedan Saigon

Sitter nu i Saigon eller det officiella namnet ar Ho Chi Minh City. Den storsta staden i Vietnam. Har har jag sovit i tva natter nu. Jag och Rasmus hitta ett fint dubbelrum hos en liten dam, med tv och tva sangar for 6 dollar per natt. Det ar valdigt centralt ocksa vilket ar bra.






For att komma till Saigon rorde vi oss genom Mekong Deltat. Vi lamnade Rach Gia dar vi var senast jag uppdaterad bloggen pa tisdagen. Var morgon i Rach Gia var intressant. Vi bada gick ut for att finna natt att ata till frukost, vilket inte ar latt nar det endast finns olika soppor som inte ar sarskilt goda overallt. Det blir inte lattare av att ingen kan prata engelska. Men vi hitta ett stalle dar de gjorde nagot som liknande vafflor. Vi stod ett tag bredvid for att se vilket pris vitameserna betalade sa att aven vi skulle fa ratt pris. Vi kom fram till att det var 500 dong. Nar vi sedan gar fram for att kopa vars en kostar det 2000 dong. Da sager vi att vi inte vill betala det priset. Samtidigt kommer en vitnames som bor i Usa fram till oss. Han borjar pratar med oss om vart vi kommer ifran, och det vanliga snacket om vart vi varit och vad vi gor hemma och sa. Vi sager till honom att vi inte vill betala 2000 dong nar det riktiga priset ar 500 dong. Han forsoker da hjalpa oss att fa det ratta priset vilket inte hjalper.











Han sager da att han kan ge oss pengar sa att vi har far rad med frukost. Da tar han fram sin planbok och ger oss 100000 dong. Vi sager att det var snallt men att vi inte kan ta emot pengarna. Han insisterar och vi tar emot pengarna. En manniska vi kant i 2 minuter ger oss 100000 dong vilket ar 50 kr. Det kandes valdigt konstigt, men man tackar ju inte nej till 25 kr.
Efter att fatt i oss lite frukost senare, gar vi till bussstationen for att aka till Vinh Long, en av staderna i Mekong Deltat. Vi tar bussen och kommer fram till var destination vid 1600. Dar lycklas vi enkelt boka ett homestay. Sa vi far aka en bat ut till en av oarna pa Mekong Deltat for att bo dar en natt. Det blev dock lite av en besvikelse meningen med homestay ar att man skall bo hemma hos en familj. Detta stallet kandes mer som att de hade flyttat ut dar for att kunna oppna ett hotell som de kan bo i for att kalla det homestay.
Vi akte ut dar tillsammans med 8 andra personer fran Frankrike, dar vi kom att spela kort med en fransk familj hela kvallen. Pappan i familjen kom att bjuda oss pa tva ol var. En ol kosta 15000 dong.
Sa nar vi gick och la oss ute pa on i Mekong Deltat den dagen. Hade vi tillsammans fatt 160000 dong ungefar 80 kr av personer som vi mott under dagen. Det finns valdigt givmilda personer i varlden far man saga.
Efter att ha sovit gatt ute pa Mekong deltat begav vi oss tillbaka till Vinh long for att ta oss till Saigon. Vi tog bussen 1100 efter och kom fram till Saigon vid 1500.
Saigon staden med over 3 miljoner mopeder. Det kanns som det ar en hel myggsvarm som kommer mot en nar man korsar vagen. Har aldrig satt sa manga mopeder i hela mitt liv. Det var skont att stanna pa ett stalle lite langre tid pa en plats efter att ha akt mycket buss de senaste dagarna. Forsta kvallen har i Saigon gick vi pa bio. Sag Fast an Furious 4, riktigt kul att ga pa bio nagot som man inte gjort pa ett tag nu. Annu battre blev det av att vi istallet for att betala 60000 dong fick betala 20000 dong. Antagligen sa gjorde vi de tva flickorna i biljettkassan sa nervosa nar vi kom dit som enda utlanningar att de gav oss fel vaxeltillbaka, men vi klagade inte. Detta gjorde att vi gick pa ytterligare en film igar kvall.
Igar besokte vi aven Independence Palace som ar orort sedan 1975 da Saigon foll at den Nordvietnamesiska armen. Palatset byggdes pa sextio talet och det kandes verkligen som att kliva tillbaka i tiden. Att vi besokte nagon James Bonds skurks hus i nagon av de filmerna som gjordes pa sextiotalet. Efter att besokt palatset gick vi vidare genomstaden och besokte dar efter War memorial museum. Ett museum som berattade om det som vietnameserna fatt utsta under vietnam kriget eller som de sager har "The American War". Var mycket intressant att se det fran en anna synvinkel och var ocksa valdigt hemskt att se de bilder fran de offer som skordades under kriget.
Sa imorgon kommer vi lamna Saigon for att aka till kust staden Na Trang for att fa ytterligare lite beach liv innan det blir dags for att dra oss mot Hanoi och senare Laos djungler. Vi kommer imorgon att besoka tunnel systemet som VietCong anvande under Vietnamkriget, det ligger precis utanfor Saigon, vilket kommer att bli mycket intressant.
Sa om jag inte fastnar i nagon av tunnlarna sa blir det en uppdatering i borjan av nasta vecka. Hoppas ni har det bra i var varmen dar hemma, sjalv haller jag pa svettas bort i den hoga fuktigheten har i Vietnam. Ibland vet man inte vart man skall ta vagen, for att det ar sa varmt.
I now slowly wallking in the very hot Wild
// Philip











1 kommentar:

  1. Hej Phille! Ja hela den här resan är vekligen ett äventyr för dig. Otroligt mycket du får se, och nyttigt för oss här i Norden som också får ta del av det. Vi är så vana vid att allt går på räls vilket det inte gör i dessa länder. Jag älskar att läsa din blogg den är så levande.
    Var rädd om dig Kram Gerd

    SvaraRadera