tisdag 28 april 2009

Fest och ater fest samt lite klader

Kom till Hanoi huvudstaden i Vietnam nu imorse efter en lang bussfard. Har dock blivit lite sjuka pagrund av A/C i bussarna och lite for lite somn den veckan.
Vi lamnande Nah Trang pa fredagen efter att ha spenderat 5 natter dar, hade valdigt kul och traffade valdigt manga manniskor under dessa dagar, skont att bara ligga pa stranden och slappa pa dagarna och sedan ga ut pa clubben pa kvallen.
Nasta anhalt efter Nah Trang blev Hoi an, en liten by som under hundratals ar varit en handelsstad med allt fran kineser och japaner till portugiser. Det var en trevlig liten stad som ar valdigt fokuserad pa turismen och framforallt olika sorters skraddare. Det slutade med att bada jag och Rasmus sydde upp ett par byxor, en skjorta och ett par skor till en kostnad av hela 400kr, vilket i alla fall ajg tycker ar helt ok. Det blev verkligen riktigt snyggt och man har inte kannts sig sa stilig under hela resan. Sa vi stannade i Hoi An i tva natter,vilket var precis lagom, hade inte speciellt bra rum heller.
Sa alltsa i morse kom vi fram till denna myllrande stad Hanoi, dar vi hittat ett jatte fint hotell som endast kostar oss 4 dollar, och rummer ar gigantiskt. Utanfor vart hotell ar det ett myller av sma stand som saljer kott, levande fisk, rakor och alla mojliga gronsaker. Samt sa finns har 3000 dongs ol pa tapp vilket ar 1.5 kr per ol. Vilket i alla fall jag och Rasmus finner fantastiskt. Finns inte manga restauranger i varlden som kan sla det i varlden.
Sa vi kommer att stanna nu i Hanoi i nagra dagar sen kommer vi rora oss mot Laos gransen och forsoka korsa den till helgen.
Jag hoppas ni har det bra dar hemma och att n i far ett trevlig Valborg och forsta Maj.

// Philip

söndag 19 april 2009

Krypandes i de morka Chu Chi tunnlarna utanfor Saigon och natt buss till Vietnams Miami




Halla Halla.

Da sitter jag i Nah Trang som ligger langs med den Vietnamesiska kusten lite mer norr ut an Saigon. Det ar gratis internet pa hotellet vilket ar riktigt najs och vi betalar endast 3 dollar var for ett dubbel rum med varmdusch, tv och tva stora sangar.

Vi lamnade Saigon igar via buss klockan atta pa kvallen men innan dess besokte vi VietCongs tunnel system precis utanfor Saigon kallat Chu chi tunnlarna. Det var valdigt intressant att fa krypa ner dar i morkret. Jag kunde riktigt kanna hur det var for amrikanerna nar de for forsta gangen kom ner i tunnlarna, eller hur det var for vietnameserna att leva dar nere i flera ar. De hade allt fran sjukhus till kok. Var otroligt hur de hade gravt tunnlarna utan att nagon arkitekt eller nagon planering. De bara sammanforde olika tunnelsystem till ett stort. Det var en trevlig utflykt forutom att var guide var en av de samsta, man forstod inget vad han sa, han berattade om tunnlarna men allt han sa hade inget sammanhang, vilket var lite trakigt.



Sen lamna vi da Saigon efter 3 natter dar for att ta oss mot Nah Trang. Vi har bokat en open buss ticket, vilket innebar att vi betallt 28 dollar till Hanoi men kan hoppa av i olika stader langs kusten, och Nah Trang ar det forsta stoppet. Vi kopte den billigaste buss biljetten, vilket skulle vara vanlig A/C buss men antagligen hade de inte tillrackligt med folk som bokat, sa vi fick aka sleepers buss dar man far ett eget liggsate. Det var riktigt skont att va stracka ut pa benen och fa sova skont aven denna natten. Sa medans solen gick upp klockan 0600 rullade vi in Nah Trang. Nah Trang som ser ut som Miami eller nagon annan snyggt upplagd kust/turist stad. Det gar en fantastik vag langs med den 6 km langa stranden med palmer som bojer sig mot havet.


Tror vi kommer att trivas bra har och det ar skont att fa ytterligare nagra soldagar att lagga till alla de vi haft innan.

//Philip

torsdag 16 april 2009

En natt pa Mekong floden och sedan Saigon

Sitter nu i Saigon eller det officiella namnet ar Ho Chi Minh City. Den storsta staden i Vietnam. Har har jag sovit i tva natter nu. Jag och Rasmus hitta ett fint dubbelrum hos en liten dam, med tv och tva sangar for 6 dollar per natt. Det ar valdigt centralt ocksa vilket ar bra.






For att komma till Saigon rorde vi oss genom Mekong Deltat. Vi lamnade Rach Gia dar vi var senast jag uppdaterad bloggen pa tisdagen. Var morgon i Rach Gia var intressant. Vi bada gick ut for att finna natt att ata till frukost, vilket inte ar latt nar det endast finns olika soppor som inte ar sarskilt goda overallt. Det blir inte lattare av att ingen kan prata engelska. Men vi hitta ett stalle dar de gjorde nagot som liknande vafflor. Vi stod ett tag bredvid for att se vilket pris vitameserna betalade sa att aven vi skulle fa ratt pris. Vi kom fram till att det var 500 dong. Nar vi sedan gar fram for att kopa vars en kostar det 2000 dong. Da sager vi att vi inte vill betala det priset. Samtidigt kommer en vitnames som bor i Usa fram till oss. Han borjar pratar med oss om vart vi kommer ifran, och det vanliga snacket om vart vi varit och vad vi gor hemma och sa. Vi sager till honom att vi inte vill betala 2000 dong nar det riktiga priset ar 500 dong. Han forsoker da hjalpa oss att fa det ratta priset vilket inte hjalper.











Han sager da att han kan ge oss pengar sa att vi har far rad med frukost. Da tar han fram sin planbok och ger oss 100000 dong. Vi sager att det var snallt men att vi inte kan ta emot pengarna. Han insisterar och vi tar emot pengarna. En manniska vi kant i 2 minuter ger oss 100000 dong vilket ar 50 kr. Det kandes valdigt konstigt, men man tackar ju inte nej till 25 kr.
Efter att fatt i oss lite frukost senare, gar vi till bussstationen for att aka till Vinh Long, en av staderna i Mekong Deltat. Vi tar bussen och kommer fram till var destination vid 1600. Dar lycklas vi enkelt boka ett homestay. Sa vi far aka en bat ut till en av oarna pa Mekong Deltat for att bo dar en natt. Det blev dock lite av en besvikelse meningen med homestay ar att man skall bo hemma hos en familj. Detta stallet kandes mer som att de hade flyttat ut dar for att kunna oppna ett hotell som de kan bo i for att kalla det homestay.
Vi akte ut dar tillsammans med 8 andra personer fran Frankrike, dar vi kom att spela kort med en fransk familj hela kvallen. Pappan i familjen kom att bjuda oss pa tva ol var. En ol kosta 15000 dong.
Sa nar vi gick och la oss ute pa on i Mekong Deltat den dagen. Hade vi tillsammans fatt 160000 dong ungefar 80 kr av personer som vi mott under dagen. Det finns valdigt givmilda personer i varlden far man saga.
Efter att ha sovit gatt ute pa Mekong deltat begav vi oss tillbaka till Vinh long for att ta oss till Saigon. Vi tog bussen 1100 efter och kom fram till Saigon vid 1500.
Saigon staden med over 3 miljoner mopeder. Det kanns som det ar en hel myggsvarm som kommer mot en nar man korsar vagen. Har aldrig satt sa manga mopeder i hela mitt liv. Det var skont att stanna pa ett stalle lite langre tid pa en plats efter att ha akt mycket buss de senaste dagarna. Forsta kvallen har i Saigon gick vi pa bio. Sag Fast an Furious 4, riktigt kul att ga pa bio nagot som man inte gjort pa ett tag nu. Annu battre blev det av att vi istallet for att betala 60000 dong fick betala 20000 dong. Antagligen sa gjorde vi de tva flickorna i biljettkassan sa nervosa nar vi kom dit som enda utlanningar att de gav oss fel vaxeltillbaka, men vi klagade inte. Detta gjorde att vi gick pa ytterligare en film igar kvall.
Igar besokte vi aven Independence Palace som ar orort sedan 1975 da Saigon foll at den Nordvietnamesiska armen. Palatset byggdes pa sextio talet och det kandes verkligen som att kliva tillbaka i tiden. Att vi besokte nagon James Bonds skurks hus i nagon av de filmerna som gjordes pa sextiotalet. Efter att besokt palatset gick vi vidare genomstaden och besokte dar efter War memorial museum. Ett museum som berattade om det som vietnameserna fatt utsta under vietnam kriget eller som de sager har "The American War". Var mycket intressant att se det fran en anna synvinkel och var ocksa valdigt hemskt att se de bilder fran de offer som skordades under kriget.
Sa imorgon kommer vi lamna Saigon for att aka till kust staden Na Trang for att fa ytterligare lite beach liv innan det blir dags for att dra oss mot Hanoi och senare Laos djungler. Vi kommer imorgon att besoka tunnel systemet som VietCong anvande under Vietnamkriget, det ligger precis utanfor Saigon, vilket kommer att bli mycket intressant.
Sa om jag inte fastnar i nagon av tunnlarna sa blir det en uppdatering i borjan av nasta vecka. Hoppas ni har det bra i var varmen dar hemma, sjalv haller jag pa svettas bort i den hoga fuktigheten har i Vietnam. Ibland vet man inte vart man skall ta vagen, for att det ar sa varmt.
I now slowly wallking in the very hot Wild
// Philip











måndag 13 april 2009

Sovande byn Kep och sedan moped till gransen och over till Vietnam

Da var det dags for ytterligare ett land, det fjarde landet pa resan. Vietnam.
Innan vi akte till Vietnam lamnade Vi Shinaoukville pa lordagen for att aka till en anna kuststad kallad Kep. Vi trodde att Kep skulle vara precis som de flesta kuststader brukar vara dit tursiter drar sig. Det visades sig att Kep knappt var en liten fiskeby men vi lyckades hitta ett guesthouse med bra priser bland alla de andra dyrare alternativen. Dock ar Kep ett stalle som man skall aka till om man vill hitta en valdigt lugn plats. Det var verkligen lugnt inga bilar nastan och inte manga manniskor. Vilket pa ett vis var valdigt skont om man tar och jamfor med Shinaoukville

Vi lamnade Kep idag mandag efter att ha haft tva lugna dagar dar. Vi valde att aka moped till gransen, vilket var en mycket spannande upplevelse efter 15 minuters akning kom vi fram till grusvag dar min mopedforare svangde in, darefter vantade 15 minuters bumby vag innan vi kom fram till gransen. Dar var det bara att ga over stampla ut ur Kamodja och in i Vietnam. Dock valdigt stora skillnader mellan den kambodijanska gransposteringen och den vietnamesiska. De kambodjanska var ett litet hus dar en militar satt medan de vietnamesiska var det forst ett stort monument framfor en 4 vaningar stor byggnad med storaglaspartier pa sidan.
Val inne i Vietnam akte vi till en Atm och jag tog ut 400 000 dong ungefar 200 kroner, man ar miljonar i detta landet. Vi tog sedan bussen fran Hat Tien dar gransposteringen var till Rach Gia. Dar jag befinner mig nu, en stad dar det inte finns sa mycket att se utan mer fungerar som en viktigt hamn for Vietnam. Vi kommer att aka har ifran imorgon och fortsatta var vag in i Mekong Deltat och forsoka na fram till Saigon till helgen.
Jag hade en valdigt annorlunda paskhelg har liggades i min hangmatta och tittade ut over solnedgangen, at dock stekt agg till middag, vilket blev det narmaste jag kom Paskfirande.
Hoppas ni dar hemma haft en bra pask.
Jag kommer lagga upp bilder nasta gang jag kan.
/// Philip

onsdag 8 april 2009

Phnom Phen och Killing fields

Pa Fredag lamna vi Ankor wat och Siem Reap bakom oss och rorde oss soder ut i Kambodja till huvudstaden Phnom Phen. Dar fick vi tag i guesthouse som hade de storsta rummen jag nagonsin bott under hela resan. Det var 5 meter i tak och helt enkelt valdigt stort. Phnom Phen ar den storsta staden i Kambodja vilket marktes, da den var mer busy an vad Siem Reap var.
I Phneom Phen besoker vi S21 som forst var en skola men som under Pol Pots regime under 70-talet gjordes om till ett tortyr fangelse dar 17000 manniskor mordades. Det hade lamnats orort och man kunde titta pa de sangar och de verktyg de anvandt for att tortera fangarna. Valdigt intressant, men ocksa valdigt jobbigt att se alla dessa bilder som tagits pa fangarna. Det var sjukt hemskt. Fick aven bra overblick om hur det hade varit i Kambodja pa 70-talet, vilket var vadigt intressant.
De 17000 kropparna transpoterades sedan ut till en plats lite utanfor Phnom Phen dar de begravdes i massgravar. Denna plats idag kallad Killin Fields akte aven till. Var valdigt svart att forsta hur denna ondska kunde finnas. De hade gjort ett stort monument som var fyllt med kranium fran de kropparna man hittat pa platsen. Fortfarande kom det upp benknoter fran marken. En valdigt hemskt plats.
Dagen efter var det dags for Filip att aka hem efter att ha varit med oss i 2 veckor. Sa vi sa hejda i Phnom Phen och medan han begav sig hemat, akte vi vidare till Sihanoukville som ligger vid kusten. Dar motte vi upp Jocke och Olle, de hade hittat gratis boende i en bar. Dar har vi flyttat in nu och bor i gratis pa loftet, vilket ar helt okej med myggnat och allt. Vi kommer nog att stanna har i nagra dagar till eftersom att det blir billigt att leva har. Till helgen ska vi dock rora oss mot Vietnam for att ta oss over dar i borjan av nasta vecka.

Glad Pask pa er dar hemma!
/// Philip

Kambodja, Siem Reap and Ankor wat!

Det var ett tag sedan jag la upp nagot inlagg, och det har hant en del saker sedan dess. Vi korsade gransen till Kambodja pa tisdagen i forra veckan. Da fick vi uppleva var forsta scammning, visum till Kambodja ska kosta 20 dollar men vi fick betala 35. Trots att vi sa till henne som hjalpte oss med visat att det 20 dollar och vi kunde gora det sjalva. Vi var i hennes hander dock for att vi hade bokat en paketresa fran Koh Chang till Siem Reap. Sa vi var tvunga att ga med pa att betala for mycket vilket var mycket irriterande.
Dock kom vi framt till Siem Reap dar hotelkomplexen duggar tatt, det ar inga sma hotell heller. Hela staden ar uppbyggd for turisterna som skall besoka Ankor wat. Kambodja ar dyrt men folket ar betydligt trevligare an i Thailand, vilket ar skont. De ar mer till motesgaenda och hjalper an garna.
Vi besokte Ankor wat tidigt pa torsdagsmorgonen, gick upp halv fem for att fa mojlighet och se detta fantastiska tempelkomplex i gryningen. Det var valdigt maktigt fram for alllt den delen dar de spelade in den forsta Tomb Raider filmen, kandes som man befann sig i den filmen eller var ute pa aventyr med India Jones. Var valdigt maktiga byggnader som Khemerna byggde for langa sedan.
Under denna dagen besokte vi aven ett landminsmuseum, vilket var mycket intressant. Kambodja ar det landminstataste landet i Asien och de raknar med att det fortfarande finns 6 miljoner landminor runt om i Kambodja.
Sa vi spenderade 3 dagar i Siem Reap, och begav och sedan till huvudstaden Phenom Phen.
Ska lagga upp lite bilder sa att ni ser battre vad vi uppleva i Ankor wat.

//Philip