fredag 30 januari 2009

Langs Kerals Vattenvagar

Vi har nu befunnit oss kring Kerals Vattenvagar i tva dagar. Har ar en fantastisk natur helt underbart.

Vi kom till Allepey med tag och lyckades dar fa tag i ett litet fint homestay hos en indiskt familj en bit utanfor centrum. De var jatte snalla och vi fick ett jatte stort rum for 20 kr natten. Vi fick aven lana cyklar, vilket ar vart nya satt att se omgivningar dar vi ar. Det ar ett kanon satt att pa ett snabbt satt fa se omgivningarna.

Vi tog vara cyklar och cyklade langs med en av floderna. Vi stotte da ihop med en grupp skolbarn. Som sprang langs med oss och ropade One pen, one pen , one pen. En nastan helt obeskrivlig upplevelse sjukt kul. Vi cyklade sedan vidare in pa en liten stig dar vi traffade Indier som forsoker lara oss Malialiam, som ar det sprak man pratar i Kerala. Det gar val ratt bra och en del blir forvanade nar vi kan saga sa pass mycket. Nandi t.ex. betyder Tack pa Malialam.


Efter detta cyklade vi tillbaka till vart homestay och fick dar den godaste maten vi kakat i Indien som frun i huset, Annie hade tilllagat fruktansvart gott. Vi lamnande dock Allepey och familjen pa vart Homestay efter en natt for att igar ta baten fran Allepey till Kollam, som ligger langre ner langs Vattenvagarna. Baten lamnande Allepey vid 1030 igar och da borjade den fard langs med floderna som skulle ta 8 timmar. En fantastisk tur dar vi verkligen kom nara naturen och de manniskorna som lever kring floderna. Vi stannade pa en lyxig resort och at en god thali och vid det Ashram tog vi en Chai.

Vi kom sedan fram till Kollam vid 1830. Dar at vi oss sa matta att vi knappt kunde ga langre for 50 ruppar alltsa ungefar 8kr, det ar sjuka priser. Vi lyckades sedan hitta ett rum som vi kanske inte ar riktigt nojda med eftersom att det kosta ratt mycket och kanske inte var sa frascht, dock har vi bade balkong och dusch. Nagot som vi kanske igentligen inte behover.

Vi hade lange tankt att vi skulle titta pa en Bollywood film och igar kvall hade vi tid over, sa vi sprang runt i Kollam och letade efter en biograf, vilket inte var det lattaste. Men efter en stund letande fann vi en biograf, det var itne helt enkelt att forsta vilken film som gick och i vilken sal, men vi stallde oss i ko och kom att fa se en action film med Vijhaj, en mycket kand skadespelare fran grann staten till Kerala. Under filmensgang hurrade publiken ett flertal ganger. Det var en intressant upplevelse att se en film pa ett sprak man inte forstar och utan nagon text till hjalp. Filmen handlade om huvudkaraktaren som var nagonslags hjalte som ensam slogs mot olika maffia gang i Chennai. En ratt tunn story kandes det som, en sak i sakert ska jag se nagon mer Bollywood film sa kommer det att bli med engelska undertexter, eftersom man vill forsta.
Men det var roligt att se och biografen var gigantisk och jag rekommenderar att ta med oronproppar om ni ska ga pa bio i Indien, for ljudet lag pa 150 db nar de talade normalt, tank er da nar action scenerna drog igang.

Vi kommer att lamna Kollam idag for att ta oss ner till Varkala som antagligen kommer bli var sista anhalt i Soder for att sedan dra oss upp till Norr. I Varkala kommer det bli beach life igen, vilket ska bli skont, sjukt varmt har nere nu. Rasmus kompisar fick vi nyss reda pa ar dar, sa vi ska nog mota upp dem dar ocksa.

Jag tanker aven gora ett litet tillagg till vad vi gjorde i Kochin.
Vi var pa Kathkali som ar en gammal kulturell teater som de spelar i Kerala. De gor fantastiska masker som ar olika varje gang de framtrader.
Sedan nagon dag efter nar vi ar ute och gar efter att ha kakat middag med Jerry var engelske van som vi traffa dar kommer vi rakt in i nagon festival eller cermoni. Dar de har tre gigantiska elefanter, det roliga var att det bara var Indier langs gatan och vi var de enda utlandska turisterna. Det var en valdigt speciell upplevelse att mitt nar man ar ute och gar stotta pa en karavan med manniskor och elefanter. Ett tillagg alltsa till den forgaende inlagget. Man ar med om sa mycket sa det ar svart att fa ner allt har pa bloggen.

Nu bar det av till Verkala. Playan here we come.

// Philip

onsdag 28 januari 2009

Cochin Gods Own Country

Befinner mig nu i Cochin i Kerala efter att vi fick tag i en biljett i gokarna och kunde aka da senare pa dagen som vi hade hoppats. Cochin ar en fantastisk stad, vi bor i Fort Cochin hos en indier som har portugisiskt pabra, Kanon rum for 200 ruppar ca 36 kroner med trevliga grannar som vi ar med under dagen och kvallarna. och vi trivs riktigt bra i denna staden.
Har gjort lite riktig sightseeing har i alla fall. Titta pa de kinesiska fiskenaten som finns har nere i hamnen. Var pa hollandska Palatset igar ocksa, och kolla lite. Vi hyrde aven cyklar igar och cyklade rundor i staden, Cochin ar byggd pa ett flertal oar sa man kan ta olika batar emellan. Detta gjorde vi med vara cyklar igar tog baten och hade tankt cykla till stranden. Vi cyklade 15km och kom fram till en liten fiskarby med en lite ode strand dar vi stanna ett tag. Det ar en fantastisk upplevelse att cykla genom de yttre delar av staden, alla som vinkar pa en och halsar pa oss. Alla verkar valdigt glada i Cochin och hjalper oss. Precis nar vi kom till Cochin klockan 4 pa morgonen tog vi oss ner till Fort cohin vid sex och sag staden vakna upp traffade vi t.ex. Bruno som var riktigt trevlig och tipsade oss om det finna homestay och aven bra restauranger sa vi kunde kaka frukost. Han var bara rent av snall och hjalpsam, hade verkligen ingen intution att lura oss som andra vi mot under resan.
Rubriken for dagens inlagg ar sloganen for Cochin och star pa en massa skyltar overallt. Det ar guds eget land, bara fina intryck hittils har vi fatt av Cochin .( Pappa du kanske skulle flytta hit). Cochin ar ett kristet omrade, var inne i en fantasisk katedral fran 1500 talet. Detta pa grund av att portugisiska handlar kom hit pa 1500-talet och har sedan avlosts av Hollandare och Engelskman. Det kristna moter sedan alla flaggor med stjarnan och hammaren eftersom att Kerala har kommunistiskt styre. Det ar alltsa en salig blandning av olika intryck.

Cochin har verkligen en trevlig atmosfar men det kanns som det ar dags att vi ror pa oss nu. Darfor kommer vi att imorgon ta taget till The Backwaters for att aka runt med floderna och mellan oarna dar nere for nagra dagar. Sen blir det antagligen sa att vi ror oss ut mot stranden igen for att fa lite beachlife igen.




"Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did do. So throw off the bowlines, sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover."

//Philip






lördag 24 januari 2009

Riksha resa igenom natten, och var tog taget vagen?

Skulle nu igentligen sitta pa taget till Kochin, Kerala, och ha 4 timmar kvar till ankomst. Men jag ar fortfarande kvar i Gokarna, detta pa grund av att vi missa taget som skulle ga 0043 inatt.
Vi har spenderat de senaste tva dagarna pa Cudley Beach och ahft ett fortsatt roligt beach liv, sanden pa Cudley beach var nog den finaste sand jag satt nastan som man gick pa mjol.

Vi tog i alla fall en riksha klockan 2300 igar for att aka till stationen. Hyfsat god tid och inga bekymmer. Dock var riksha resan en berg och dalbana, och ett tag nar vi susade genom natten pa sma landsvagar trodde vi att han tankte kidnappa oss. Men sa var inte fallet som tur var utan vi kom fram till stationen. Dar satte vi oss ner for att vanta pa taget som man alltid gor. Nar vi vantat ungefar en timme, kommer en stationsansvarig fram och undrar vart vi ska. Vi sager att vi ska till Kochin i Kerala och han tittar fundersamt pa oss, och star och tanker en stund. Han ber om att fa titta pa var biljett, och efter en narmare granskning sager han att vi ar pa fel station. Det ar stationen efter som vi ska hoppa pa taget eftersom att taget in stannar pa Gokarna Road Station.
Exakt det man ville hora, dock ar denna tag vard valdigt snall och hjalpsam och vi far tillgang till ett jatte fint vilorum pa stationen och far sova dar i 5 timmar for 6 kroner per person. Han sager ocksa att vi kan aka med ett tag klockan 1430 idag, vilket vi forhoppninsvis ska gora om det nu finns plats. Han ska ha reserverat platser at oss men eftersom vi inte hade tillrackligt med pengar da kunde vi inte kopa biljetten.

Sa nu sitter vi inne pa ett internet Cafe och vantar pa att ta oss ut till stationen igen. Precis varit och tagit ut pengar. Forhoppningsvis far vi bokad platser, annars far vi ta oreseverat och trangas med andra Indier i 14 timmar. I vilket fall som helst avloser aventyren varandra, och nu kanns det verkligen som man ar pa resande fot.

Forhoppningsvis kommer vi att komma till Kochin imorgon, dar vi nog kommer gora lite sightseeing for att sedan ta oss ner till The Backwaters och aven ha lite Beach life i Kovalem.

I am now living in the WILD.


/// Philip

Lite Bilder nedan, En Apa jag traffa pa, en thali som vi kakat minst en om dagen nastan och lite strand och skolbarn



torsdag 22 januari 2009

Indier och Tandvark

Sitter nu pa ett internet Cafe i Gokarna, detta efter att ha levt beach life i en vecka. Vi tog taget till gokarna fran Palolem, gick fint tog inte mer an en och en halv timme. Val framme pa tagstationen i Gokarna kommer det fram en kille och sager ett bra pris for att ta oss ner till gokarna city. Vi hoppar pa denna lilla buss, tillsammans med 25 andra bussen kanske var byggd for 10. Dar tar vi oss fram sakta men sakert tatt packade som sillar till gokarna city.


Efter att ha tagit en riksha dar ifran kommer vi ut till Om Beach en riktig parla med stora klippor och en fin strand.






Pa Om Beach finner vi en fin liten hutt for 150 rupies/natt, vilket ar lite mer an 20kr. Kanon pris tycker jag. Vi stannar pa Ombeach tva natter. Kvallarna spenderar vi med indiska ungdomar fran banglore som akt till Gokarna nagra dagar. Ett gang som vi traffa jobbade alla pa Goldman & Sachs i Banglore. Alltsa den indiska medelklassen som vi traffat pa har.

Efter tva natter flyttade vi oss tva strader vidare bort, till Paradise Beach som Rasmus kompisar tipsat oss om. Har fann jag ett rum som jag betalade 70 rupies for vilket da ar ungefar 11kr. Dock kanske inte standarden var sa hog ett rum med tva tunna madrasser.

Men pa Paradise beach infann sig verkligen lugnet. Har satt nagra sig och spela kort, nagon gjorde majonettdockor och andra lag i sina hangmattor och laste en bok. Lungt och skont.
Fram att kvallen borjade man sakta folja solen ga ner med en rom och cola i handen och en fransman som spelade pa sin fiol. Pa kvallarna satt vi runt elden och sjung olika sanger med de andra. Lugnt och skont alltsa.
Jag har dock haft lite tandvark, de senaste dagarna, nagon vissdomstand som spokar, men det borjar ga over nu sa forhoppningsvis blir det bra igen.
Vi ska boka tagbiljett till Kerala alldeles strax, har precis laddat upp med att lasa Sma Tingens Gud sa blir intressant att komma dit.
Vi hors om nagra dagar, skot om er.
/// Philip

torsdag 15 januari 2009

En Snabbis

Det blir en liten snabbskrift idag. Har snackat Skype med Amelie och Filip E. Sa blev inte sa mycket tid till att skriva idag. Var dock jatte skont att fa prata med Amelie, fy vad jag saknar henne. Vi har det jatte skont har nere nu varmt och gott. Lyssnar pa Open mic nights och traffar jatte trevliga manniskor.
Igar sa gjorde vi nagot som mamma kanske inte gillar. Vi hyrde en moped som vi nu rattat runt med har och akt runt. Vi anvander hjalm! Igar var vi med vara engelska vanner pa en strand som heter khola beach en riktig parla. Dar hade vi en jatte trevlig dag i solskenet.
Sedan idag tog vi var moped och akte en runda upp i bergen och kom ut lite pa landsbygden. Dar var en fantastisk natur och var en rolig liten utflykt i varmen.
Imorgon aker vi nog vidare till Gokarna for att stanna dar ungefar en vecka. Far se om dar finns nan internet uppkoppling.
Vi hors senare
/// Philip

måndag 12 januari 2009

Var kommer alla Britter ifran?

Yes antligen en hut, en strand, en hangmatta och ett underbart vader. Efter det senaste inlagget har vi lyckats med att fa en kanon hut pa stranden alldeles vid havet for lite under 40 kroner per natt. Kakar och ater gott for max 80 kroner om dagen kunde det bli battre.




De senaste dagarna och har varit kanon, stiger upp pa morgonen ser solen mellan palmerna och gar ner for att ta sig ett dopp. Lite frukost pa det ochs sedan lagger man sig pa beachen. Valdigt lugn och skon atmosfar, mycket trevliga och snalla mannsikor.


Vi har nog hamnat i ett stort brittiskt tillhall, har i Palolem Beach. Tror att det ar runt 80% britter har. I samma hutt omrade som vi bor har vi Steve, Andy, Craig, James och en massa andra riktigt skona och schyssta vanner.



Vi var pa ett party i lordes ett sa kallat silent noise party. Ordet silent pa grund av att efter tio sa var man tvungen att ha pa sig horlurar for att man skulle kunna hora nan musik. Riktigt bra ide eftersom nar man tog av sig horlurarna kunde man prata normalt och anda hora varandra, samt att det ser sjukt roligt ut nar folk star och dansar och man sjalv inte hor den musik de dansar. Ser riktitgt lojligt ut.
I alla fall har de dessa partyn for att sedan terrorist attackerna i Mumbai i november sa far man inte spela musik efter tio i Goa, vilket gor att det ar ratt lugnt har musik massigt efter 1000. Dock kor manga akustiskt och sitter och lirar unplugged pa de olika caferna langs stranden.

Palolem Beach ar en riktig parla och jag tror att det ar har den perfekta blanding finns i Goa, inte for overexpolaterat, men har finns det man behover. det kanns valdigt lagom och jag hoppas att det ar en av manga parlor som jag och rasmus kommer att fa uppleva framover.


Craig ovar med sin FireStaff pa stranden

Darfor sager jag som sa har gor som britterna, ska ni till Goa och dra ner till Palolem Beach det ar kanon.

Vi stannar har i alla fall fram till fredag vi bokade en vecka i var hut. Sen Far vi se om det bar vidare till gokarna som ligger en bit langre ner eller om vi stannar har ett tag till.

Annars far ni ta hand om er dar hemma.



"I am in the wild"
// Philip

torsdag 8 januari 2009

Husseling husseling och kirra allt.

Ojsh da sitter man nu pa ett internet cafe i canacora i goa, efter varit men om sjukt mycket de senaste tva dygnen. Vi flog fran stockholm och hela flygresan gick bra. Vi var framme i Mumbai 0345 ungefar och de ar klockan runt elva hemma. Sa vi kom fram till ett morkt bombay och fick tag i en taxi pa flygplatsen. Dock valdigt rorigt och vi ahde ingen anning om vi skulle komma fram till Mumbai city eller inte. I alla fall tog vi taxin till Central Stationen i Mumbai. Dar var ratt lugnt antagligen for det var mitt inatten. Efter tag bestamnde vi oss for att borja ga ner till colaba som ar den centrala delen av Mumbai. Dar letade vi efter Salvation Army Hotel medans solen sakta gick upp over Mumbai. Overallt dar man gick lag det manniskor och sov pa gatorna. I alla fall hitta vi hotelet men man kunde inte checka in forens 1000 sa vi sprang runbt i staden for att leta efter mat men hitta inget. Vi gick tillbaka till hotellet och dar satt vi och vanta. Dar borjade vi prata om att dra ner till Goa pa direkten och inte stanna i Mumbai langre an sa. Darfor bestamnde vi oss for att se om det fanns nagra biljetter till Goa samma dag. Vi hittade tillslut var man kunde kopa biljeter och dar visade det sig att de bara hade en plats pa taget kvar, vi kopte platsen och akte tva pa den.

Val pa taget var det riktigt mycket folk men vi lyckades att fa tva timmar somn efter att ha varit uppe i mer an 24 timmar nastan. Taget till Goa tog ungefar 10 timmar och nar vi framma i Canacora som vi nu ar i var klockan 0130 lokal tid. Och i alla fall jag var sjukt trott, sa vi fick ett hotel vid 0300 och kunde sova fram till kl 1100 idag, vilket verkligen behovdes. Nu ar det dags att hitta boende, forhoppningsvis vid en liten hydda vid havet. Sa vi tanker stanna har ett tag, ska tydligen vara fina strander och sa.

En sak kan jag dock saga de forsta tva dagarna av resan har varit sjukt jobbig, mycket resande och lite somn, men ocksa fantastiska har bade satt och upplevt massor och det kanns som vi varit borta mer an bara denna tiden.
Sjukt kul att se varlden.
Drojer nog nagra dagar kanske innan det blir en uppdatering.
Hopppas ni har det bra hemma och att ni leker runt i snon.
///Philip

fredag 2 januari 2009

5 dagar kvar

I skrivande stund är det 5 dagar kvar tills resan tar sin början från Malmöflygplats. Då flyger jag och Rasmus upp till Stockholm för att där tillbringa natten, och sedan på onsdags morgon, sätter vi oss på flyget till Dhaka/Mumbai och resan tar sin riktiga början.

Alla förberedelser är fixade, det är bara lite mediciner som skall införskaffas. Det är med spänning jag ser framemot denna resa. Något som kommer bli totalt annorlunda mot det jag tidigare upplevt i mitt liv.
Vi hörs nog en runda innan jag lyfter.

 I now slowly take my first small steps Into the wild
//Philip